Elokuvasarjat
1999: kevät l syksy
2000: kevät l syksy
2001: kevät l syksy
2002: kevät l syksy
2003: kevät l syksy
2004: kevät l syksy
2005: kevät l syksy
2006: kevät l syksy
2007: kevät l syksy
2008: kevät l syksy
2009: kevät l syksy
2010: kevät l syksy
2011: kevät l syksy
2012: kevät
2013: kesä

Erikoisnäytökset

Ohjelmisto Elokuvat Tapahtumat Yhdistys Linkit

Tapahtumat

19.8.1999
Propaganda-ilta

30.–31.10.1999
Uuden venäläisen elokuvan
pienois-festivaali

24.–28.6.2003
Mahorkka –
Venäjä suomalaisissa lyhyt- ja dokumenttielokuvissa

14.–15.10.2006
Venäläisen nykyelokuvan festivaali
Kino Lokakuu

13.–14.10.2007
Venäläisen nykyelokuvan festivaali
Kino Lokakuu

3.–4.3.2012
Kino Maaliskuu

7.–9.6.2013
Kino Lokakuu

Uuden venäläisen elokuvan pienoisfestivaali 30.–31.10.1999

Belgrade, Belgrade

Bread Day (Hljebnie den / Leipäpäivä)

Brother (Brat / Veli)

Of Freaks and Men (Pro urodov i lyudey)

Paradise (Schastie / Paratiisi)

Pecularities of National Hunt
(Obennosti natsionanoy okhoty /
Metsästyksen kansallisia erikoisuuksia)

Pietarin musta koira

The Iron Heel of Oliharchy
(Zheleznaja pjata oligarhii / Oligarkian rautakorko)

Festivaalivieraat

Festivaaliesittely

Brother (esitetty 30.10.1999)

Brother
(Brat / Veli)

1997 / väri / 99 min / 35 mm / K-16 / tekstityskieli: englanti

Käsikirjoitus ja ohjaus:
Aleksei Balabanov
Kuvaus:
Sergei Astakov
Leikkaus:
Marina Lipartija
Rooleissa:
Sergei Bodrov Jr. (Danila), Viktor Sukhorukov (Viktor), Svetlana Pismichenko (Sveta), Marija Zhukova (Kat)

Yksi näkemys venäläistä nykytodellisuudesta saadaan tässä Pietariin sijoittuvassa, venäläisyleisön parinvuoden takaisessa suosikkielokuvassa, jossa nuori maalaispoika, Tshetsenian sodan veteraani Danila(Sergei Bodrov Jr., elokuvaohjaaja Sergei Bodrov Sr:n poika ja Moskovan yliopiston taidehistorian maisteri) lähtee kotiuduttuaan Pietariin isonveljensä Viktorin perään markkinatalouden kultaa vuolemaan. Lähettäjänä toimii poikien äiti, joka haukkuu Danilaa luuseriksi ja kehottaa tätä ottamaan oppia isoveljestä, jonka luulee olevan menestyvä liikemies. Veli osoittautuu kuitenkin mafianpalkkamurhaajaksi, joka panee pikkuveljensä samoihin hommiin tekemään likaiset työt puolestaan. Kapitalistinen kilpailu näyttäytyy synkässä kaupungissa mafiasotana, jossa murhat ja attentaattien huolellinen valmistelu kuuluu yhtä arkisena osana Danilan päiväjärjestykseen kuin musiikin kuuntelu kannettavalla Cd-soittimella tai bileissä käynti ja tyttöjen tapaaminen.

Elokuvan kohtausten katkeaminen usein kesken toimintaa korostaa lakonistenväkivallan leimahdusten vähämerkityksellisyyttä ja siten tavanomaisuutta elokuvan maailmassa. Toki asioiden arvojärjestys on hänelle sikäli selvä, että ensin hoidetaan "bisnekset" ja vasta sitten on huvittelunvuoro. Itse asiassa hänelle on huomattavasti helpompaa toimittaa pois päiviltä vastustaja kuin löytää kaupasta suosikkibändinsä Nautilus Pompiliuksen levyä. Danila ei kuitenkaan ole moraaliton siksi, että olisi jotenkin olemuksellisesti paha, vaan koska ympäröivä yhteiskuntakin on moraaliton ja rikollisen ura on hänen kaltaiselleen ainoa mahdollisuus menestyä. Itsenä Danila käsittää kunnian mieheksi, jonka sanaan voi luottaa ja tämän hän todistaakin tappamalla gangsteritoverinsa, jotka aikovat toimittaa pois päiviltä väijytyspaikalle vahingossa osuneen rockvideoiden ohjaajan, jolle Danila on luvannut, ettei tällä ole mitään pelättävää. Venäjän nykyolojen Villin Lännen kaltaisuus näyttäytyy elokuvassa ilmeisenä: rohmuttavaa riittää, vaikkakin niukkenevasti ja kaikki keinot päämäärän saavuttamiseksi ovat sallittuja.

Danilan tapa suoriutua ongelmista helpoimmalla ja nopeimmalla tavalla, suoraviivaisesti aseeseensa turvautuen myös silloin, kun hän pyrkii korjaamaan ohimennen havaitsemiaan vääryyksiä (hän pakottaa aseella uhaten bussissa vapaamatkustusta yrittäneen miehen maksamaan!), onkin tuttu westerneistä. Niihin viittaa myös elokuvassa osin ironisesti käsitelty veljeys-teema ja loppuratkaisu, toisaalta Danila on myös kovaksikeitetyn gangsterielokuvanhymyilevä hurmuri ja film noirin yksinäinen susi. Noiriin viittaa myös elokuvan kaupunkikuvaus, kyyninen toteavuus ja asioiden näkeminen voimakkaan subjektiivisesti lähes koko ajankuvassa näkyvän päähenkilönkautta. Danilan hahmo onkin lähemmin katsottuna varsin paljon velkaa geneerisille, lähinnä siis amerikkalaisille esikuvilleen, kuten vaikkapa James Gagneyn hahmolle William Wellmanin Yhteiskunnanvihollisessa (1931) tai Edward G. Robinsonin gangsterille Leroyn Pikku Caesarissa (1930) tai elokuvantyyli Tarantinon elokuville, vaikka elokuva ehkä pyrkiikin näyttäytymään realistisena yhteiskuntakuvauksena.

Elokuvan nationalistiset painotukset saattavat olla osasyynä sen saavuttamaan suureen suosioon. Danila on kaikesta huolimattahyvin venäläinen ja ylpeä siitä. Amerikkalaiseksi luulemalleen muusikolle juhlissa hänlatelee tyrmääviä käsityksiään amerikkalaisesta musiikista ja, kun kuulee tämän olevan ranskalainen, toteaa, ettei se muuta asiaa. Ystävystyttyään mafian ahdisteleman katukaupustelijan kanssa hän on tyytyväinen kuullessaan tämän olevan saksalainen, joita vastaan hänellä ei ole mitään, eikä juutalainen. Kaupustelija sen sijaan tokaisee käsityksenään, että "mikä on hyväksi venäläiselle, on kuolemaksi saksalaiselle". Mc Donaldsilla hän kieltäytyy syömästä amerikkalaista ruokaa, joka sen sijaan maistuu hyvin hänen "länsimaistuneelle" tyttöystävälleen Katille.

Esittely: Jarkko Silén