Elokuvasarjat
1999: kevät l syksy
2000: kevät l syksy
2001: kevät l syksy
2002: kevät l syksy
2003: kevät l syksy
2004: kevät l syksy
2005: kevät l syksy
2006: kevät l syksy
2007: kevät l syksy
2008: kevät l syksy
2009: kevät l syksy
2010: kevät l syksy
2011: kevät l syksy
2012: kevät
2013: kesä

Erikoisnäytökset

Ohjelmisto Elokuvat Tapahtumat Yhdistys Linkit

Tapahtumat

19.8.1999
Propaganda-ilta

30.–31.10.1999
Uuden venäläisen elokuvan
pienois-festivaali

24.–28.6.2003
Mahorkka –
Venäjä suomalaisissa lyhyt- ja dokumenttielokuvissa

14.–15.10.2006
Venäläisen nykyelokuvan festivaali
Kino Lokakuu

13.–14.10.2007
Venäläisen nykyelokuvan festivaali
Kino Lokakuu

3.–4.3.2012
Kino Maaliskuu

7.–9.6.2013
Kino Lokakuu

Venäjä suomalaisissa lyhyt- ja dokumenttielokuvissa 24.–28.6.2003

Ohjelmisto

Venäjä suomalaisten silmin – ryssä perkele

Tapahtuman alkuperäiset sivut

Venäjä suomalaisissa lyhyt- ja dokumenttielokuvissa 24.–28.6.2003

Venäjä suomalaisten silmin – ryssä perkele

Keskivertosuomalainen tietää todellisuudessa säälittävän vähän suuresta naapurimaastaan Venäjästä. Vodkan, mahorkan ja Putinin tietävät kaikki, mutta valitettavan usein tieto jää siihen. Suomalainen lehdistö on vasta nyt huomannut, että Venäjä on muutakin kuin pelkkää katastrofia ja vodkaa.

Siihen, miksi suomalaislehdistössä itäuutisista vain katastrofiaines ylitti uutiskynnyksen, voidaan pitää syynä aina 90-luvulle asti jatkunutta itäuutisoinnin sensuuria. Sotien jälkeen Suomessa noudatettiin järjestelmällisesti presidentti Paasikiven poliittista linjaa, joka kontrolloi tarkkaan Suomen idänpolitiikkaa ja myös sitä, miten entinen Neuvostoliitto tuotiin julki Suomen lehdistössä.

60- ja 70-lukujen taistolaishuuman aikoihin suomalainen lehdistö jakaantui oikeisto- ja vasemmistojulkaisuihin. Vasemmistolaislehdissä Neuvostoliittoa koskevat uutiset näytettiin poikkeuksetta positiivisessa valossa, kaikki oli aina hyvin. Oikeistojournalismi taas turvautui kulttuuriuutisiin, lähinnä elokuvien mollaamiseen, ja näiden uutisten sisälle piilotettuun naapurimaan politiikan alasajoon.

Uutisoinnin yksipuolisuus oli omiaan ärsyttämään Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vapautunutta suomalaista lehdistöä. Kukaan ei enää jaksanut kirjoittaa mitään todellista, koska todellisuutta oli jo näinkin kauan jouduttu kiertämään. Idänkaupan romahtaminen Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vaikutti myös Suomessa alkaneeseen lamaan. Suomen lama keskitti lehdistön kiinnostuksen seuraamaan sisäpolitiikkaa ja talouden uudelleennormalisoitumista.

Kiinnostus itänaapurin tapahtumista kärsi inflaation kerralla. Neuvostoliiton hajottua Suomen lehdistössä koettiin uutena mahdollisuutena avoin kritiikki Venäjän politiikkaa kohtaan. Useinkaan se ei ollut kaunista, vaan suomalainen lehdistö uutisoi tapahtumia ainoastaan silloin, kun ne olivat ikäviä ja järkyttäviä. Negatiivinen kaiku itäuutisten suhteen jatkui aina 2000-luvulle asti. Vasta vuoden 2003 Pietarin 300-vuotisjuhlavuosi on kiinnittänyt laajemman lehdistön huomiota Venäjän kulttuuriin ja sen tuomiin uusiin mahdollisuuksiin.

Kulttuurivaihto avaa tietä ymmärrykselle

Kulttuurivaihto auttaa valottamaan sitä osaa inhimillisestä elämästä, joka koskee kaikkia sosiaaliluokkia sekä omassa että vieraassa kulttuurissa. Kulttuurivaihto on yksinkertainen ja ymmärrettävä tie kuroa umpeen aiemmin auki revittyjä kuiluja. Venäjän ja Suomen välistä kulttuurivaihtoa on harjoitettu vuosikymmeniä, mutta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen se oli vaarassa kuihtua kokoon. 90-luvun lopulla Suomessa syntyi uusia nuoren sukupolven perustamia yhdistyksiä, jotka toivat Suomeen uutta venäläistä elokuvaa ja muuta itänaapurin populaarikulttuuria.

Suomalaisten opiskelijoiden perustama elokuvaosasto Mahorkka on yksi venäläisen kulttuurin edistämisryhmistä. Elokuvaosasto on organisoinut Suomessa elokuvafestivaaleja ja järjestänyt säännöllisesti elokuvakerhotoimintaa. Mahorkka on erikoistunut näyttämään sekä vanhaa neuvostoelokuvaa, jotka edustavat aikaansa tasokkaalla elokuvatekniikalla että uutta venäläistä elokuvaa, joka on kiinnostavuutensa takia saanut suosiota myös suomalaisen elokuvayleisön keskuudessa.

Kesäkuussa 2003 Mahorkka-yhdistys tuo Pietariin suomalaista elokuvaa yhdessä Suomi-Venäjä -Seuran ja Suomen Pietarin instituutin kanssa. Mahorkan kokoamaan sarjaan sisältyy 14 elokuvaa, jotka kertovat Venäjästä suomalaisten ohjaajien näkökulmasta. Suomessa on kourallinen elokuvaohjaajia, jotka tekevät dokumenttielokuvia, fiktiota ja animaatiota venäläisistä teemoista.

Syntymäpäivälahja 300-vuotiaalle Pietarille

Kesäkuussa Pietarin 300-vuotisjuhlien kunniaksi lahjoitettu elokuvasarja antaa viitteen siitä, miten Suomessa nähdään suuri naapurimaa Venäjä. Elokuvallisen syntymäpäivälahjan toivotaan myös auttavan venäläisiä tahoja näkemään tarve siitä, mitä ja miten Suomeen tuotavaa tietoutta Venäjästä voitaisiin kehittää.

Elokuvasarjassa näytettävät filmit edustavat myös suomalaista elokuvaosaamista teknisesti. Sarjan elokuvista useimmat ovat 2000-luvulla tuotettuja dokumenttielokuvia. Sarjan kiinnostavimpiin valintoihin kuuluvat historiaa ymmärtäväisesti, mutta kaunistelematta esittelevät Kanerva Cederströmin Trans-Siberia – muistiinpanoja leiriltä, joka kuvaa ajan hidastumista vankileirillä kahden toisinajattelijan kirjoituksiin perustuen. Loputtoman pitkään junamatkaan vankileiriaikaa vertaava elokuva etenee kauniisti ja antaa kahden ihmisen vaiennetuille mielipiteille tilaa kuulua.

Toinen kiinnostava dokumenttielokuva, Jouni Hiltusen Blatnoi mir – varkaiden maailma, kertoo kolmen elinkautisvangin elämästä yhteiskunnasta eristetyllä vankilasaarella. Tekojensa seurauksia eristysselleissään pohdiskelevat vangit elävät elämäänsä nykyhetken ulkopuolella, eksyen menneisyyden viidakoihin, missä me omassa elämässämme pyristelevät sivilisaatioon sopeutuneetkin ihmiset niin usein samoilemme.

Kolmas dokumenttielokuva raottaa venäläisyleisölle ovea, jonne aikaisemmin ei olla voitu edes kurkistaa. Reijo Nikkilän elokuva Ryssä perkele – sotavankina Suomessa, kertoo venäläisistä sotavangeista Suomessa sota-aikana ja sen jälkeen. Nikkilän dokumentti valaa uskoa ihmisyyteen ja siihen, että pahuus ei asu meissä ihmisissä luontaisesti. Olosuhteet ja ulkoiset tekijät paisuttavat pahuuden ja tunteettomuuden ihmisyyden yli läikähteleväksi epätoivoksi. Nikkilän haastattelemat sotavangit tuntuvat ymmärtävän tämän yhtymäkohdan varsin terävästi. Sodan syylliset eivät taistele eturintamassa eivätkä vartioi vankileireillä.

Sarjan ainoa animaatioelokuva, Katariina Lillqvistin Ksenia pietarilainen ei nimensä perusteella lupaa sitä mitä siltä voitaisiin odottaa. Lillqvistin Ksenia poikkeaa värikkäästi pyhän Ksenian myytistä, mutta tuo silti jotakin ajattelemisen aihetta. Ksenia on aikuisille tehty animaatio, jonka visuaaliset ansiot Puhuvat puolestaan. Prahassa opiskelleen animaatio-ohjaajan nuket ovat suomalaisen nukkeanimaation mestarinäytteitä, joilla kehtaa puskea vahvoja animaatioperinteitä pursuavan Venäjän valkokankaille.

Teksti: Hanne-Mari Rumbin