Elokuvasarjat
1999: kevät l syksy
2000: kevät l syksy
2001: kevät l syksy
2002: kevät l syksy
2003: kevät l syksy
2004: kevät l syksy
2005: kevät l syksy
2006: kevät l syksy
2007: kevät l syksy
2008: kevät l syksy
2009: kevät l syksy
2010: kevät l syksy
2011: kevät l syksy
2012: kevät
2013: kesä

Erikoisnäytökset

Ohjelmisto Elokuvat Tapahtumat Yhdistys Linkit

Kevät 2008

Sarjan teema: Isä Aurinkoisen muistosirkus

1.2.2008
Nyrkkeilyhansikas
(Pervaja Pertshatka)

29.2.2008
Näkemiin, Marina
(Sudba Mariny)

28.3.2008
Kalliolahden salaisuus
(Nerazlutshnyje druzja)

25.4.2008
Kun täytyi taistella
(Aleksandr Parhomenko)

Näkemiin Marina on tyypillinen kolhoositarina, joka kannatta katsoa Isä Aurinkoisen muistosirkuksen triumfin kokoavana tekeleenä.

Elokuva Näkemiin Marina edustaa Stalinin ajalle tyypillistä kolhoosielokuvaa.

Marinan elämä muuttuu äkisti, kun kolhoosin hallitus päättää lähettää hänen miehensä Terentin opiskelemaan Kiovaan.

Näkemiin, Marina
(Sudba Mariny)

Kijevskaja kinostudija 1953 / mv / 100 min / S

Ohjaus:
Shmaruk ja Viktor Ivtshenko
Käsikirjoitus:
Lidia Kompaniets
Kuvaus:
Vladimir Voytenko
Musiikki:
German Zhukovskiy
Rooleissa:
Jekaterina Litvinenko (Marina), Nikolay Gritsenko (Terenti), Aleksandr Serdjuk, Mikhail Kuznetsov, Boris Andreev, Nonna Koperzhinskaja, Tatjana Konjukhova, Rimma Manukovskaja, Leonid Bykov, Mikhail Zadneprovskiy, Ljudmila Ivanova, Roza Makagonova, Varvara Tshayka, Juri Timoshenko, Klavdija Khabarova, Jevgeni Matveev, Mikhail Belousov

Elokuva Näkemiin Marina edustaa Stalinin ajalle tyypillistä kolhoosielokuvaa. Elokuvan naispäähenkilö Marina tekee tinkimätöntä työtä kolhoosin, ja samalla koko neuvostoyhteiskunnan hyväksi Neuvosto-Ukrainan maaseudulla sijaitsevassa kolhoosissa. Marinan elämä muuttuu äkisti, kun kolhoosin hallitus päättää lähettää hänen miehensä Terentin opiskelemaan Kiovaan. Agronomin urasta haaveilevan Terentin jätettyä vaimonsa ja tyttärensä kolhoosiin, Marina ryhtyy työnarkomaaniksi. Hän hoitaa kodin ja tyttären, ja samalla myös navetta-, pelto- ja konehommat odottaen koko ajan miestään takaisin kotiin. Mies tuleekin, mutta muuttuneena. Agronomin tittelin itselleen opiskellut Terenti suomii Marinaa tämän sivistymättömyydestä korostaen samalla omaa erinomaisuuttaan ja kirjanoppineisuuttaan. Terenti haluaa avioeron, joka jo sinänsä on kauhea häpeä sekä perheelle että myös koko kolhoosille. Terenti päättää kuitenkin lähteä vaimona ja tyttärensä luota uudemman kerran, jolloin ylpeä ja neuvokas Marina lisää työn ja kodinhoidon lisäksi omaan vuorokauteensa tilaa opiskelulle. Marina tekee päivät töitä, illalla hän hoitaa kotia ja tytärtään ja yönsä sankarillinen nainen tuhraa itseopiskeluun. Marina ei pelkää tekniikkaa eikä lypsykarjan hoitoa, saati sitten kylvö- ja korjuutöitä. Marinan sinnikyys ja uurastus huomataan myös yläportaikossa, ja hänet palkitaan sosialistisen työn sankarin arvonimellä.

Marinan saavuttama maine kiirii odottamatta kaupunkiin herättäen urbaanista vapaudestaan nautiskelevan Terentin. Terenti päättää palata kolhoosiin vaimonsa luo, mutta hän joutuukin kohtaamaan toisenlaisen Marinan, stahanovilaisen monilahjakkuuden ja sosialistisen työn sankarin, jolla on naisellisen valtansa lisäksi myös muunlaista arvovaltaa kolhoosissa. Marinan ei tarvitse enää tyytyä. Hänen ei tarvitse enää sietää. Hänen ei tarvitse enää tehdä mitään, mutta hän tekee silti, ja mielummin kaiken, koska hänen tinkimätön luonteensa vain on sellainen.

Elokuvan heroistinen päähenkilö hukuttaa perhe- ja rakkaussurunsa tehokkasti työhön. Ajalle tyypilliseen tapaan elokuvan juoni ei kiertele Marinan tuntemien surujen, tai hänen epäonnisuutensa ympärillä, vaan stahanovilainen monilahjakkuus ammentaa arkiset, niin henkiset kuin fyysisetkin, voimavaransa työstä, työstä ja vain työstä. Marina nauttii työstä ja sen tekemisestä. Hän ei ajattele työntekoa ja arkisuutta kohtaloonsa tyytymisenä, vaan pikemminkin arjen sankaruutena. Vaikeaakin on, mutta sepäs ei lannista sosialistisen työn sankaritarta. Näkemiin Marina on tyypillinen kolhoositarina, joka kannatta katsoa Isä Aurinkoisen muistosirkuksen triumfin kokoavana tekeleenä.

Esittely: Hanne-Mari Rumbin