Elokuvasarjat
1999: kevät l syksy
2000: kevät l syksy
2001: kevät l syksy
2002: kevät l syksy
2003: kevät l syksy
2004: kevät l syksy
2005: kevät l syksy
2006: kevät l syksy
2007: kevät l syksy
2008: kevät l syksy
2009: kevät l syksy
2010: kevät l syksy
2011: kevät l syksy
2012: kevät
2013: kesä

Erikoisnäytökset

Ohjelmisto Elokuvat Tapahtumat Yhdistys Linkit

Syksy 2009

Sarjan teema: Neuvostoliitto tutuksi

25.9.2009
Kirjojen Neuvostoliitto -elokuvakooste

30.10.2009
Unelmien Leningrad -elokuvakooste

27.11.2009
Totuus avaruuden valloituksesta -elokuvakooste

Venäjän kansalliskirjasto sijaitsee Pietarissa.

Kirjojen Neuvostoliitto
elokuvakooste

Kirjat, lukeminen ja alkuvuosina myös lukutaidon levittäminen olivat keskeisiä neuvostovaltion käynnistämän, sosiaalisesti ja maantieteellisesti mittavan sivistysprojektin välineitä. Syyskuun näytöksessä perehdytään niin kirjasto- ja kirjankustannustoimintaan Neuvostoliitossa kuin myös laajasti neuvostokautenakin julkaistuun Nikolai Gogoliin.

Kirja Neuvostoliitossa
1984 / väri / 25 min

Venäläinen kirjallisuus tunnetaan ajattomista klassikoistaan, mutta valtavassa Neuvostoliitossa erilaisia kirjoja julkaistiin noin sadalla eri kielellä. Kaunokirjallisuuden ohella suuria painosmääriä saavuttivat eri alojen tietokirjat. Myös sopivaksi katsottua käännöskirjallisuutta ilmestyi paljon. Erityisen suosittuja olivat liikennettä, tekniikkaa ja teollisuutta käsittelevät kansantajuistetut teokset. Kirjallisuus tarjosikin keinon maan lukuisten erilaisten kansojen sivistämiseen, opettamiseen ja yhdistämiseen. Dokumentissa pohditaan kirjan monimuotoista asemaa Neuvostoliitossa. Kirjojen ja kirjastojen ohella tutustutaan maan kustantamoihin ja kirjapainoihin.

Ei ainoastaan kirjasto
Tsentrnautshfilm / 1969 / mv / 21 min

Neuvostoliittoon luotiin noin puolen miljoonan kirjaston kirjastoverkko. Yleisten- ja tieteellisten kirjaston lisäksi kirjastoja löytyi myös oppilaitoksista, kolhooseista, sovhooseista ja erilaisista teollisuuslaitoksista. Kirjojen lainaaminen oli ilmaista ja periaatteessa kirjastot olivat kaikkien käytettävissä. Ei ainoastaan kirjasto -dokumentissa tutustutaan yhteen maan suurimmista ja kuuluisimmista kirjastoista, Yleisliittolaiseen valtion ulkomaisen kirjallisuuden kirjastoon Moskovassa. Elokuvassa perehdytään sekä itse kirjastorakennukseen että kirjaston mittaviin, osin ainutlaatuisiin kokoelmiin. Samalla kuullaan kirjaston henkilökunnan ja asiakkaiden näkemyksiä kirjaston merkityksestä.

Nikolai Gogol
1984 / väri / 30 min

Groteskin huumorin, satiirin ja ihmissielun salaisuuksien suvereeni mestari, ukrainalaissyntyinen Nikolai Gogol (1809-1852) viettää tänä vuonna syntymänsä 200-vuotisjuhlavuotta. Dokumentissa liikutaan kirjailijan mukana maantieteellisillä matkoilla ja tutustutaan aikakauden henkilöihin tarkkanäköisten karikatyyrien kautta.

1820-luvun lopulla Pietariin muuttaneen Gogolin kirjailijanura käynnistyi takaiskujen ja nöyryytysten saattelemana. Vasta vuonna 1932 julkaistu, ukrainalaisiin kansankertomuksiin perustuva Illat maatilalla lähellä Dikankaa -kokoelma menestyi niin hyvin, että Gogol saattoi luopua opettajan urastaan ja keskittyä kirjoittamiseen. Erityisen tunnettuja ovat hänen novellinsa - muun muassa Päällystakki ja Nenä - mutta novellikokoelmien ohella Gogol julkaisi myös historiallisen romaanin Taras bulba (1835), lukuisia näytelmiä ja kuuluisan Kuolleet sielut -teoksen (1842). Gogolia pidetään usein 1800-luvun venäläisen kriittisen realismin edustajana ja jopa aloittajana, vaikka kirjailija itse vierasti yhteiskuntakriitikon mainettaan. Gogolin teokset lähestyvätkin yhteiskunnallisten teemojensa ohella monitasoisesti ja omaperäisesti myös uskonnollisia ja filosofisia kysymyksiä.

Esittely: Maiju Hakala