Elokuvasarjat
1999: kevät l syksy
2000: kevät l syksy
2001: kevät l syksy
2002: kevät l syksy
2003: kevät l syksy
2004: kevät l syksy
2005: kevät l syksy
2006: kevät l syksy
2007: kevät l syksy
2008: kevät l syksy
2009: kevät l syksy
2010: kevät l syksy
2011: kevät l syksy
2012: kevät
2013: kesä

Erikoisnäytökset

Ohjelmisto Elokuvat Tapahtumat Yhdistys Linkit

Kevät 2008

Sarjan teema: Isä Aurinkoisen muistosirkus

1.2.2008
Nyrkkeilyhansikas
(Pervaja Pertshatka)

29.2.2008
Näkemiin, Marina
(Sudba Mariny)

28.3.2008
Kalliolahden salaisuus
(Nerazlutshnyje druzja)

25.4.2008
Kun täytyi taistella
(Aleksandr Parhomenko)

Joukko reippaita pioneereja löytää maailmansodan aikana uponneen partisaanilaivan Odessan liepeiltä.

Yksissä tuumin ja ilman ulkopuolisten häirintää he päättävät sen myös nostaa ylös.

Pikkupioneereille oikeaa henkeä opastava elokuva on 1950-luvun alun alhaisten elokuvatuotantomäärien kauden tuotos.

Vaikuttavimmat näyttelijäsuoritukset tekevät pioneereja esittävät lapsinäyttelijät.

Kalliolahden salaisuus on kuvattu Sovcolor-menetelmällä, jonka neuvostoliittolaiset kehittivät UFA:n Babelsbergin studioilta sotasaaliina tuomansa Agfacolorin pohjalta.

Kalliolahden salaisuus
(Nerazlutshnyje druzja)

Kijevskaja kinostudija 1953 / mv / 84 min / S

Ohjaus:
Vasili Zhuravljov
Käsikirjoitus:
Grigori Grebner
ja A. Speshnev
Kuvaus:
-
Musiikki:
-
Rooleissa:
Mihail Kuznetsov (professori Belov), Jevgeni Samoilov (isä), Viktor Dobrovolski (koulunjohtaja), Ivan Peltser(kalastaja,) Misha Mokrinski (Gleb), Volodja Lushtshik (Vadim), Volojya Sudin (Kolja), Anatoli Shimanjuk (Vasja), Natasha Morel (Nina)
Suomen ensi-ilta:
18.12.1953 / Royal

Kalliolahden salaisuus on täysiverinen poikien seikkailuelokuva Mustalta mereltä. Joukko reippaita pioneereja löytää maailmansodan aikana uponneen partisaanilaivan Odessan liepeiltä. Yksissä tuumin ja ilman ulkopuolisten häirintää he päättävät sen myös nostaa ylös. Aivan omin voimin se ei nouse, mutta ymmärtäväisen professorin avulla operaatio onnistuu ja pojat alkavat kunnostaa laivaa pioneerien toimintaa varten. Ongelmana on kuitenkin poikajoukon johtajan paikan ottaneen Glebin epäkollektiivinen itsepäisyys toimintatavoissa, mikä johtaa hänen joutumiseensa ryhmän ulkopuolelle. Neuvostovaltaa edustavan professorin isällinen kasvatus kuitenkin saa hänet luopumaan individualistisesta sooloilustaan ja liittymään takaisin kollektiiviin.

Pikkupioneereille oikeaa henkeä opastava elokuva on 1950-luvun alun alhaisten elokuvatuotantomäärien kauden tuotos. Elokuvan tunnetuin näyttelijä lienee stanislavskilaisen koulukunnan teatteri- ja elokuvanäyttelijä Mihail Kuznetsov (1918–1986). Filmissä nähdään kalastajaukkona myös ennen vallankumousta näyttelijänä aloittanut ja ohjaajanakin tuolloin hetken toiminut veteraaninäyttelijä Ivan Peltser (1871–1959). Vaikuttavimmat näyttelijäsuoritukset tekevät kuitenkin pioneereja esittävät lapsinäyttelijät, jotka tuovat poikaviikarien luonnollisen, uteliaan aggressiivisuuden uskottavasti esiin. Muuten elokuva on ajan tapaan hieman paperinmakuinen kunnianosoitus pioneerijärjestölle. Kun laiva on saatu pelastettua, pioneerit lähtevät professoriystävänsä kanssa sen miehistönä laivan alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti Pohjanmerelle tutkimusmatkalle.

Kalliolahden salaisuus on kuvattu Sovcolor-menetelmällä, jonka neuvostoliittolaiset kehittivät UFA:n Babelsbergin studioilta sotasaaliina tuomansa Agfacolorin pohjalta. Hohtavat purjeet ja Mustan meren aurinkoiset maisemat taustalla siintävine vuorineen korostavat elokuvan utopistista sävyä, mikä ei kuitenkaan hälvennä sen pohjalla olevaa ajatusta, että pojat ovat aina poikia.

Esittely: Jarkko Silén