Elokuvasarjat
1999: kevät l syksy
2000: kevät l syksy
2001: kevät l syksy
2002: kevät l syksy
2003: kevät l syksy
2004: kevät l syksy
2005: kevät l syksy
2006: kevät l syksy
2007: kevät l syksy
2008: kevät l syksy
2009: kevät l syksy
2010: kevät l syksy
2011: kevät l syksy
2012: kevät
2013: kesä

Erikoisnäytökset

Ohjelmisto Elokuvat Tapahtumat Yhdistys Linkit

Syksy 2007

Sarjan teema: Punaiset tähdet

28.9.2007
Julma romanssi
(Жестокий романс)

26.10.2007
Upseerit
(Офицеры)

30.11.2007
Rintamaromanssi
(Военно-полевой роман)

Larisaa esittää yksi neuvostoelokuvan kaunottarista, herkkäkasvoinen Larisa Gusejeva.

Luotettavan, mutta ikävän oloinen Karandyshev liehittelee Larisaa...

...kuten myös hurmaava Paratov (Nikita Mihailkov).

Paratovin kadottua Larisa suostuu Karandyshevin kosintaan.

Höyrylaiva Lastotshkalla tapahtuu käänteentekeviä asioita.

Kilpakosijat esittelevät ampumataitoaan.

Julma romanssi
(Жестокий романс / Zhestokij romans / Ruthless Romance)

Mosfilm / 1984 / väri / 145 min / S

Ohjaus:
Eldar Rjazanov
Käsikirjoitus:
Aleksandr Ostrovskin näytelmään perustuen Eldar Rjazanov
Kuvaus:
Vadim Alisov
Musiikki:
Andrei Petrov
Rooleissa:
Larisa Gusejeva (Larisa), Alisa Freindlih (Larisan äiti), Nikita Mihailkov (Paratov), Andrej Mjagakov (Karandyshev), Borislav Brondukov.

Julma romanssi edustaa 1980-luvun neuvostoelokuvan historiallisen pukudraaman parhaimmistoa. Kauniisti kuvattu ja lavastettu elokuva perustuu Aleksandr Ostrovskin (1823–1886) kirjoittamaan näytelmään ”Myötäjäisiä vailla”, ja herättää eloon Ostrovskin näytelmille tyypillisen kylmän ja kovan maailman. Tässä maailmassa ihmiset ovat kauppatavaraa, kaikki on ostettavissa, ja yritykset aidon rakkauden saavuttamiseksi ovat tuomittuja epäonnistumaan, kuten elokuvan päähenkilö, alussa vielä viaton ja toiveikas Larisa joutuu huomaamaan. Elokuvan alussa vietetään Larisan sisaren häitä. Leskiäiti on naittanut tytön rahasta vanhemmalle miehelle. Kohtaus ennustelee sitä, mihin Larisankin mahdollisuudet ja vaihtoehdot elämän aallokossa tulevat mitä todennäköisimmin tiivistymään. Larisaa liehittelee kaksi miestä, jotka ovat toistensa vastakohtia: valkoisella ratsulla saapuva hurmaava Paratov ja luotettavan mutta ikävän oloinen Karandyshev, joka on vailla minkäänlaista viehätysvoimaa. Äiti ja tämän lähipiiri sekoittavat pakkaa omine järjestelyineen. Kun Paratov lähtee ilmoittamatta eikä palaa vuoteen, Larisa suostuu vastentahtoisesti Karandyshevin kosintaan, koska ei näe muuta vaihtoehtoa. Mutta mitä tapahtuukaan Paratovin palatessa kaupunkiin?

Larisaa esittää yksi neuvostoelokuvan kaunottarista, herkkäkasvoinen Larisa Gusejeva. Julman romanssin kuvaamisen aikaan hän oli juuri valmistunut Leningradin teatteri-instituutista. Samasta instituutista valmistui kolmisenkymmentä vuotta aikaisemmin Larisan äitiä esittävä Alisa Freindlih. Vuosina 1961–83 Freindlih oli miehensä Igor Vladimirovin johtaman Lensovet-teatterin tähtinäyttelijä. Vuonna 1984, erottuaan Vladimirovista, hän siirtyi Leningradin draamateatteriin. Freindlihin menestyksekäs elokuvaura sisältää sisältää useita yhdessä ohjaaja Eldar Rjazanovin kanssa tehtyjä elokuvia. Paratovia näyttelee myös ohjaajana tunnettu Nikita Mihailkov, joka on Julmassa romanssissa vielä nuoruutensa vedossa.

Elokuvan nimi viittaa 1800-luvun lopulla kehittyneeseen venäläisen kaupunkilaisromanssin genreen, ”julmaan romanssiin”, jolla oli sekä kirjallinen, että kansanomaisempi laulettu ilmenemismuotonsa. Julmalle romanssille oli ominaista voimakas melodramaattisuus, traaginen loppuratkaisu, ja venäläisistä kansanlauluista ja mustalaismusiikista otetut vaikutteet. Genren esikuvia oli Rudyard Kiplingin ”Mustalaisromanssi”, jonka Paratov laulaa elokuvassa kitaran säestyksellä. Musiikki on elokuvassa muutenkin olennaista; Paratovia kaikkialle seuraava laulava ja tanssiva mustalaisseurue alleviivaa hänen huoletonta huikentelevaisuuttaan, ja Larisan muulle seurueelle laulamat kappaleet kertovat hänen mielenliikkeistään enemmän kuin hän suostuu puheessaan paljastamaan.

Esittely: Heini Aronen