Elokuvasarjat
1999: kevät l syksy
2000: kevät l syksy
2001: kevät l syksy
2002: kevät l syksy
2003: kevät l syksy
2004: kevät l syksy
2005: kevät l syksy
2006: kevät l syksy
2007: kevät l syksy
2008: kevät l syksy
2009: kevät l syksy
2010: kevät l syksy
2011: kevät l syksy
2012: kevät
2013: kesä

Erikoisnäytökset

Ohjelmisto Elokuvat Tapahtumat Yhdistys Linkit

Syksy 2006

Sarjan teema: Sinun täytyy astua johtoon – todellisia ja kuviteltuja neuvostosankareita

29.9.2006
Marsalkka Žukov
(Maršal Zhukov. Stranitsy biografii)

27.10.2006
Sergei Lazo
(Sergei Lazo)

27.11.2006
Krepysh – orlovilainen ravihevonen
(Krabaten / Krepysh)

Georgi Konstantinovitš Žukov (1896–1974).

Žukov oli keskeinen hahmo voitonparaatissa Moskovassa.

Marsakka Žukov
(Маршал Жуков. Страницы биографии /
Maršal Žukov. Stranitsy biografii)

Dokumenttielokuvien keskustudio TsSDF / 1984 / mv/väri / 96 min / K-8

Käsikirjoitus ja ohjaus:
Marina Babak 

Jos maailmasta halutaan hakea yksilö, jonka henkilökohtainen panos oli suurin natsien kukistamisessa Toisessa maailmansodassa, on hän varmasti Georgi Konstantinovitš Žukov (1896–1974). Hänen arvostuksensa ja kansansuosionsa oli suurta maailmansodan jälkeisessä Neuvostoliitossa . Perestroikan vuosina hänen asemansa nimenomaan venäläisenä sankarina vahvistui entisestään ja 1990-luvulla myös Venäjä tunnusti hänet näyttävästi sankarikseen.

Georgi Žukov liittyi armeijaan jo tsaarin aikana ja Lokakuun vallankumouksen jälkeen hän kääntyi bolševikiksi. Hän taisteli sisällissodassa ja toimi sen jälkeen sotilaskomentajana Valkovenäjällä menestyksellisesti armeijan puhdistusvuosienkin läpi vuoteen 1939 asti. Suuressa isänmaallisessa sodassa Žukov toimi mm. Puna-armeijan komentajana, varapuolustusministerinä ja johtamansa Stalingradin taistelun jälkeen hänet nimitettiin marsalkaksi. Hän otti vastaan Saksan antautumisen ja oli keskeinen hahmo voitonparaatissa Moskovassa.

Sodan jälkeen Stalin suhtautui epäillen maailman mahtimiestenkin arvostamaan Žukoviin, joka myös oli suutarin väkivaltaa lapsuudessaan kokenut poika, ja lähetti hänet syrjään Odessan sotilaspiirin johtajaksi. Stalinin kuoleman jälkeen Žukovin ura valtiossa ja puolueessa lähti nopeaan nousuun kun hän liittoutui Hruštšovin kanssa. Žukov auttoi tätä kukistamaan sekä vastustajansa puolueessa että Unkarin kansannousun. Mutta Hruštšov pelästyi Žukovin voimasta ja epäili tätä nyt bonapartistisista suunnitelmista niin kuin Stalin aikanaan marsalkka Tuhatševskia. Žukov menetti valtansa 1957–58, mutta maine hänelle palautettiin Brežnevin tultua valtaan. Hän julkaisi 1969 suurta huomiota herättäneet muistelmansa, joista hänen väitettiin joutuneen poistamaan Stalin-kritiikkiä ja lisäämään kohdan, jossa hän käy kysymässä neuvoa sodankäyntiin politrukkina rintamalla toimineelta Brežneviltä, josta Žukovin lisäksi tuli ainoa nelinkertainen Neuvostoliiton sankari.

Marina Babakin neuvostodokumentin klassikoksi luetteloitu dokumenttielokuva marsalkka Žukovista ilmestyi tämän kuoleman kymmenvuotismuistoksi. Elokuvassa nähdään kiinnostavaa arkistomateriaalia Žukovista ansaitsemassa ensimmäistä Neuvostoliiton sankaruuttaan Kaukoidässä puolustamalla maata maailmansodan esinäytöksiin kuuluneelta japanilaisten hyökkäykseltä, Žukov ja Stalin sodan ensipäivinä ja kuvia taistelusta Moskovasta 1941 sekä tietysti Žukov maineensa kukkuloilla voitonparaatissa kuulemma Stalinin niskastaan heittäneen valkean ratsun selässä. Marina Babak on työskennellyt mm. Päivän uutiset -katsausten ohjaajana ja tehnyt elokuvan Suomen presidentti Neuvostoliitossa (1982) Mauno Koiviston valtiovierailusta. 

Esittely: Jarkko Silén