Elokuvasarjat
1999: kevät l syksy
2000: kevät l syksy
2001: kevät l syksy
2002: kevät l syksy
2003: kevät l syksy
2004: kevät l syksy
2005: kevät l syksy
2006: kevät l syksy
2007: kevät l syksy
2008: kevät l syksy
2009: kevät l syksy
2010: kevät l syksy
2011: kevät l syksy
2012: kevät
2013: kesä

Erikoisnäytökset

Ohjelmisto Elokuvat Tapahtumat Yhdistys Linkit

Syksy 2007

Sarjan teema: Punaiset tähdet

28.9.2007
Julma romanssi
(Жестокий романс)

26.10.2007
Upseerit
(Офицеры)

30.11.2007
Rintamaromanssi
(Военно-полевой роман)

.

.

Upseerit
(Офицеры / Ofitsery / Officers)

Gorkille nimetty lasten- ja nuortenelokuvien keskustudio / 1971 / mv / 90 min

Ohjaus:
Vladimir Rogovoi
Käsikirjoitus:
Kirill Rapoport ja Boris Vasiljev
Kuvaus:
Mihail Kirilov
Musiikki:
Rafail Khozak
Rooleissa:
Alina Pokrovskaja (Ljubov Trofimova), Georgi Jumatov (Aleksei Trofimov), Vasili Lanovoi (Ivan Varravva)

”On olemassa sellainen ammatti kuin isänmaan puolustaminen” on Vladimir Rogovoin (1923–1983) Upseerit-elokuvan motto. Eeppinen filmi kertoo kahden sotilaan tarinan aina vallankumouksen vuosista elokuvan tekoaikaan, 70-luvun alkuun. Rogovoin elokuva kertoo tietysti rakkaudesta – rakkaudesta isänmaahan, elämään ja naiseen. Se kertoo myös miesten ystävyydestä, jota edes rakkaus samaan naisen pysty hajottamaan. Aleksein ja Ivanin henkilöhahmojen kautta elokuva näyttää välähdyksiä neuvostomaan puolustamisen historiasta: sisällissodasta, rajakonflikteista Kiinan ja Suomen kanssa, Espanjan sisällissodasta ja Suuresta isänmaallisesta sodasta – jopa Prahan elokuuhun 1968 viitataan. Neuvostoaikaisissa televisioesityksissä näistä konflikteista poistettiin päivänpoliittisista syistä eri kohtia, jotka taas tilanteen muututtua palautettiin paikalleen.

Varsinainen sotaelokuva Upseerit ei kuitenkaan ole, vaan pikemminkin se on melodramaattinen, ihmissuhteisiin keskittyvä. Alina Pokrovskajan esittämä Ljubov valitsee ystävyksistä toisen. Juonen tasolla hän on valintansa toki tehnyt jo ennen elokuvan tapahtumien käynnistymistä. Pariskunta saa lapsen, jonka perheen kohtaloita sotien maailmassa elokuva niin ikään seuraa. Elokuvan lopuksi ystävykset seuraavat isällisinä kenraaleina hyväntahtoisesti nuorimman sotilassukupolven nousua. Armeija on Neuvostoliiton suuruuden ruumiillistuma. Sitä ei ristiriitojen, edes kolmiodraaman sovi horjuttaa. Sen vankkana perustana ovat elokuvan mukaan olleet aina sen luotettavan suorat ja patriarkaaliset upseerit, vaikka heitä Neuvostoliitossa ei varsinaisesti ennen vuotta 1943 ollutkaan. Koko sanaan suhtauduttiin halveksien vallankumouksesta aina 30-luvun puoliväliin.

Varsinaiset sotatapahtumat liukuvat elokuvassa ohi lähinnä välähdyksinä. Poikkeuksen tekee alkupuolen sisällissotakuvaus, joka lajityypiltään on tekoajalle tyypillistä easternia. Siinä lännenelokuvakuvasto on siirretty sisällissodan aikaiseen Turkmenistaniin, kuten asiaan kuuluu. Vuonna 2006 elokuvan pohjalta tehtiin televisiosarja Ofitsery: poslednie soldaty imperii, joka toi elokuvan tapahtumat Neuvostoliiton viimeiseen vuosikymmeneen ja Afganistaniin. Sarja muistuttaa nykykatsojalle, että olipa isänmaan nimi virallisesti mikä tahansa, aina se on Venäjä. Saman opettaa Rogovoin elokuvassa kaveruksille elokuvan moton muodossa tsaarin armeijassa palvellut upseeri, joka siirtyy puna-armeijaan jatkamaan tehtäväänsä.

Esittely: Jarkko Silén

'