Elokuvasarjat
1999: kevät l syksy
2000: kevät l syksy
2001: kevät l syksy
2002: kevät l syksy
2003: kevät l syksy
2004: kevät l syksy
2005: kevät l syksy
2006: kevät l syksy
2007: kevät l syksy
2008: kevät l syksy
2009: kevät l syksy
2010: kevät l syksy
2011: kevät l syksy
2012: kevät
2013: kesä

Erikoisnäytökset

Ohjelmisto Elokuvat Tapahtumat Yhdistys Linkit

Syksy 2007

Sarjan teema: Punaiset tähdet

28.9.2007
Julma romanssi
(Жестокий романс)

26.10.2007
Upseerit
(Офицеры)

30.11.2007
Rintamaromanssi
(Военно-полевой роман)

Nimestään huolimatta Rintamaromanssi ei ole sotaelokuva.

Joskus elämä heittelee, eikä kaikki mene niin kuin toivoisi.

Rintamaromanssissa tukahdutetut tunteet nousevat vähä vähältä, hyvin arkisin keinoin esiin.

Rintamaromanssi on voimakkaan slaavilainen elokuva, perestroikan vapauttama neuvostoarjen kauneuden ylistys.

Rintamaromanssi
(Voenno-polevoi roman /
Военно-полевой роман /
War-Time Romance)

Odessan elokuvastudiot / 1984 / väri / 92 min / S

Käsikirjoitus ja ohjaus:
Petr Todorovski
Kuvaus:
Valeri Blinov
Musiikki:
Igor Kanjukov ja Petr Todorovski
Rooleissa:
Nikolai Burljaev, Inna Tshurikova, Natalia Andreitshenko.

Sanottakoon heti alkuun, että nimestään huolimatta Rintamaromanssi ei ole sotaelokuva. Sodalla on siinä jopa tärkeämpi tehtävä kuin sotaelokuvissa yleensä: se tarjoaa puitteet haaveilulle, päiväunelmille ja rakkaudelle, kaikelle herkkyydelle ihmisessä, jota edes sota ei ihmiseltä voi kokonaan riistää. Itseasiassa tämä syväluotaava herkkyys, joka sodan jälkeenkin on osa ihmisyyttä, on myös koko elokuvan kantavimmista asetelmista, loppuun asti. Elokuva on melodraama, mutta juuri tuon herkkyytensä ja pienten arkisten asioiden kauneuden korostamisessa se onnistuu välttämään kovimmat ylidramatisoinnin karikot. Oikeastaan se on kuvauksessaan jopa realistinen ja uskottava.

Elokuvan idea on, että sodassakin haaveiluun taipuvainen Sasha (Nikolai Burljajev), näkee kauniin majurin vaimon Ljuban (Natalia Andreitshenko) ja rakastuu tähän ensi silmäyksellä. Ljuba edustaa hänelle kaikkea sitä kaunista, mitä hän tarvitsee elämäänsä myös sodassa. Sota kestää vain hetken, mutta se jättää jälkensä, myös Sashaan. Vuosia myöhemmin elokuvia teatterissa työkseen pyörittävä Sasha tapaa kotimatkalla Ljuban. Sasha on naimisissa Veran (Inna Tshurikova) kanssa, mutta hän ei pysty vastustamaan ensirakkauttaan, jota hän yrittää platonisesti ylläpitää ja osoittaa. Vilpitön ja rakastettava Sasha saa kuitenkin vähä vähältä kokea, miten mahdottomalta yhdistelmältä avioliitto ja palava rakkaus toiseen naiseen voivat tuntua.

Rintamaromanssi on kiinnostava elokuva monessakin mielessä. Ensiksikin, herkkyys ja arjen kauneus, joita elokuvassa viljellään, ovat yhtä vilpittömiä kuin päähenkilö Sashakin. Sitä voisi hyvällä syyllä tituleerata eräänlaiseksi vilpittömän naivismin ylistykseksi. Tästä syystä se on kiinnostava myös melodraamana ja toisaalta juuri neuvostomelodraamana. Melodraaman geneerisiin piirteisiin kun kuuluu usein sillä melodramaattisuudella mässäily. Rintamaromanssissa tukahdutetut tunteet nousevat vähä vähältä, hyvin arkisin keinoin esiin, niillä ei mässäillä ja ne edustavat enemmänkin surumielistä haikeutta kuin liioiteltua intohimoa. Joskus elämä heittelee, eikä kaikki mene niin kuin toivoisi. Siinä mielessä Rintamaromanssi on toisaalta voimakkaan slaavilainen elokuva, perestroikan vapauttama neuvostoarjen kauneuden ylistys ilman saarnoja tai osoittelevia mielipiteitä. Ehdottomasti katsomisen arvoinen.

Näyttelijöistä Sashaa esittävä Nikolai Burljajev on länsimaiselle yleisölle tullut tutuksi Andrei Tarkovskin elokuvista. Hänen uransa elokuvanäyttelijänä lähti käyntiin Tarkovskin esikoiselokuvassa Ei paluuta (Ivanovo destvo) 1962, jossa hän esitti päähenkilö Ivania. Burljajev on nähty myös mm. Tarkovskin Andrei Rublevissa, 1969.

Esittely: Henna-Riikka Rumbin