Elokuvasarjat
1999: kevät l syksy
2000: kevät l syksy
2001: kevät l syksy
2002: kevät l syksy
2003: kevät l syksy
2004: kevät l syksy
2005: kevät l syksy
2006: kevät l syksy
2007: kevät l syksy
2008: kevät l syksy
2009: kevät l syksy
2010: kevät l syksy
2011: kevät l syksy
2012: kevät
2013: kesä

Erikoisnäytökset

Ohjelmisto Elokuvat Tapahtumat Yhdistys Linkit

Kevät 2004

Sarjan teema: Kiinnostavia suhteita (Ystävyysseuran 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi)

30.1.2004
Moskova ei usko kyyneliin
(Moskva slezam ne verit)

27.2.2004
Viiimeinen pyhäinjäännös
(Viimne reliikva)

26.3.2004
Paroni Ungernin loppu
(Ishad)

30.4.2004
Nadezda
(Nadezhda)

 

Kuvaa ei toistaiseksi saatavana.

Nadezda
(Nadeschda)

Gorkin studiot / 1973 / mv / 87 min / S

Ohjaus:
Mark Donskoi
Käsikirjoitus:
Zoja Voskresenskaja ja Irina Donskaja
Kuvaus:
Inna Zarafjan
Musiikki:
R. Hozak
Lavastus:
O. Kravtsenja
Puvustus:
E. Rapport
Rooleissa:
Natalja Belohvostikova (Krupskaja), Andrei Mjagkov (Lenin), D. Stoljarskaja, I.Ozerov, M. Nozkin, O. Golubitski
Suomen ensi-ilta:
11.4.1975 klo 17 / Capitol

"Neuvostoelokuvissa ei esiinny erotiikan, paimentolaisuuden eikä henkisen rappion ylistystä, niissä ei lietsota takapajuisten ihmisten alhaisia tunteita." – kirjasta Sata kysymystä ja vastausta Neuvostoliiton oloista (Kansankulttuuri 1953)

Ukrainalaissyntyinen Mark Donskoi (1901–1981) oli koulutukseltaan lakimies ja toimi puolustusasianajajana ennen siirtymistään elokuvauralleen 1920-luvun lopulla. Hänen ensimmäiset, kulttuurivallankumouksen alkuvuosina syntyneet elokuvansa olivat hyökkäyksiä NEP-kauden porvarillisiksi katsottuja vaikutteita vastaan neuvostokulttuurissa. Sosialistisen realismin, yliminän taiteen mestariksi ja elokuvan Gorkiksi hänet tunnustettiin kuuluisan Gorki-trilogian (1938–40) ohjaajana. Siitä lähtien hän pääsi toimimaan jälleen puolustajana, asiakkaana oli nyt itse neuvostojärjestelmä. Pitkän uransa lopulla hän teki kolme Leniniä kuvaavaa elokuvaa. Leniniä fiktiivisesti kuvaavia elokuvia tehtiin osana Neuvostoliiton populaarikulttuurin leninianaa lukuisa määrä. Donskoi lähestyi hahmoa kuitenkin omalla tavallaan, naisten kautta tunnustellen. Leninin äidistä kertovia elokuvia syntyi 1960-luvun lopulla kaksi ja viimeisenä ohjaustyönään hän otti käsittelyynsä Leninin eli Vladimir Uljanovin ja Nadezda Krupskajan suhteen.

Krupskaja (1869–1939) oli vanhoista bolsevikeistä vanhimpia. Hänen isänsä oli vapaa- ja puolalaismielinen upseeri, jonka johdolla hän oppi kapinoimaan tsaarinvaltaa vastaan. Krupskajan vallankumouksellisen tietoisuuden kehityspolulla vaikuttajana toimi myös Leninin veli, mutta suuri laadullinen hyppäys tapahtui hänen tutustuessaan marxilaisessa opintopiirissä Ukoksi kutsuttuun tulevaan Leniniin talvella 1894–95. Vallankumouksellisten kohtalot yhdistyivät, Krupskaja pääsi Leninin morsiamena myöhemmin Siperiaan samaan karkotuspaikkaan Leninin kanssa tunnetuin seurauksin. Avioliittoa tosin vaativat siveelliset viranomaiset. "Donskoi yhdistää kerronnassaan hyvin luontevasti asialliset, vakavat, surulliset tai muuten tunteikkaat sekä veikeän humoristiset tilanteet täyteläistä elämää helskyväksi värinauhaksi", luonnehti elokuvaa kriitikko Paula Talaskivi Helsingin Sanomissa.

Donskoin elokuva keskittyy suurelta osin kuvaamaan Krupskajan Pietarin-vuosia. Virallisissa lähteissä ja muistelmissa Leninin ja Krupskajan Yya-sopimuksen kaltaisena näyttäytyvää vallankumouksellisten liittoa ei lopultakaan ole kovin tarkasti kuvattu. Leninin suuri rakkaus syttyi vasta vuosikymmen myöhemmin ja sen kohteena oli Kremlin muurista hautapaikan saanut feministisosialisti Inessa-Elisabeth Armand (1874–1920). Stalininkin kanssa omia suhteitaan hoitaneen Aleksandra Kollontain kolmiodraamaa kuvaava romaani Suuri rakkaus ilmestyi Leninin viimeisen elinvuoden aikana, mutta siitä Donskoin elokuvan ei tarvinnut tietää mitään. Se loppuu Nadezdan ja Leninin häihin, jotka kuvastavat maailmaa sellaisena kuin sen olisi tullut olla.

Esittely: Jarkko Silén