Elokuvasarjat
1999: kevät l syksy
2000: kevät l syksy
2001: kevät l syksy
2002: kevät l syksy
2003: kevät l syksy
2004: kevät l syksy
2005: kevät l syksy
2006: kevät l syksy
2007: kevät l syksy
2008: kevät l syksy
2009: kevät l syksy
2010: kevät l syksy
2011: kevät l syksy
2012: kevät
2013: kesä

Erikoisnäytökset

Ohjelmisto Elokuvat Tapahtumat Yhdistys Linkit

Kevät 2010

Sarjan teema: Unohdetut klassikot

29.1.2010
Que Viva Mexico!
(Да здравствует Мексика!)

26.2.2010
Looma – unohdettu ystävä
(Лома – забытый друг)

26.3.2010
Kuka hän oli?
(Как вас теперь называть?)

23.4.2010
Viidennen B-luokan vekkuli
(Чудак из пятого «Б»)

Elokuva Kuka hän oli? liittyy 1960-luvun neuvostoelokuvan pyrkimyksiin tehdä vastineita läntisille suosituille lajityyppielokuville.

Kuka hän oli?
(Как вас теперь называть?)

Mosfilm 1965 / 101 min / K15

Ohjaus:
Vladimir Tshevbotarjov
käsikirjoitus:
Juri Lukin ja Mihail Prudnikov
Kuvaus:
Igor Slabnevitsh
Musiikki
Veniamin Basner
Näyttelijät:
Vladislav Strzheltshik (Gottburg), Larisa Golubkina (Lidija Kostjuk), Vladimir Samoilov (Maikov), Anatoli Azo (Valeri), Mihail Gluzski (partisaaaniprikaatin komentaja)
Suomen ensi-ilta:
9.9.1966 Capitol

Maaliskuun 4. päivänä 2010 89-vuotiaana kuollut Vladimir Tshebotarjov muistetaan ennen kaikkea yli 70 miljoonaa katsojaa saaneesta, vedenalaiskuvauksestaan kuuluisasta scifimelodraamasta Meren paholainen (Tshelovek-amfibija, 1961). Tshebotarjov valmistui elokuvakoulu VGIK:sta 1952, jossa hän opiskeli ohjaajalinjalla Mihail Rommin työpajassa. Aluksi hän työskenteli Leningradin populaaritieteellisten elokuvien studiolla ja Lenfilmissä, josta siirtyi Mosfilmiin.

Elokuva Kuka hän oli? liittyy 1960-luvun neuvostoelokuvan pyrkimyksiin tehdä vastineita läntisille suosituille lajityyppielokuville. James Bond -hahmo oli tehnyt agenttielokuvista vuosikymmenen alussa ennennäkemättömän suosittuja ja Neuvostoliitossakin tartuttiin aiheeseen. Suoria kopioita läntisistä lajityyppielokuvista Neuvostoliitossa ei toisin kuin monissa itäisen Keski-Euroopan maissa pyritty yleensä tekemään. Niinpä Kuka hän oli? kertoo suhteellisen realistisena esiintyvänä haluavan ilmaisutavan säilyttäen natsien miehittämässä Belgiassa kokiksi naamioituneesta Neuvostoliiton tiedustelupalvelun agentista, joka saa aiheuttamansa räjähdyksen avulla haltuunsa salaisia asiakirjoja. SS-kenraali Gottburg puolestaan saa tehtäväkseen hänen jäljittämisensä. Elokuvan dialogi on autenttisuuden vaikutelman lisäämiseksi monikielinen, mikä tuohon aikaan lännessä ei ollut tapana.

Sota-aikaan sijoittuvassa elokuvassa on myös paljon sotaelokuvalajityyppiä lähempänä olevaa materiaalia. Tshebotarjovilla oli omakohtaista kokemusta natseja vastaan käydystä taistelusta. Itse asiassa hänen oma tarinansa on paljon siitä ilmeisesti vaikutteita saaneen elokuvan tarinaa vahvempi. Vuonna 1941 heti Suuren isänmaalisen sodan alussa hän haavoittui miinasta ja joutui sairaalaan, jonka natsit pian valtasivat. Juutalaisena hän selviytyi esiintymällä ukrainalaisena nimellä Korobko. Hän onnistui pakenemaan ja päätyi ukrainalaiskylään, jossa hän asui väärillä papereilla häntä hoitaneen ukrainalaistyttö Katjan veljenä. Hänet ilmiannettiin ja hän pääsi jälleen pakenemaan vankileiriltä ja tapasi vielä ennen rintamien yli lähtöään Katjan, joka ehti esitellä hänelle heidän tyttärensä Tamaran. Kadonneita ihmisiä etsivän televisio-ohjelman avustuksella Tshebotarjov löysi Tamaran ja kolme lastenlastaan 66 vuotta myöhemmin pari vuotta ennen kuolemaansa. Hän oli kuvannut aikoinaan pari elokuvistaan Pohjois-Ossetiassa, jossa nämä asuivat.

Esittely: Jarkko Silén