Etusivu | Esitetyt elokuvat | Historiaa | Linkkejä |
---|
Jos maailmasta halutaan hakea yksilö, jonka henkilökohtainen panos oli suurin natsien kukistamisessa Toisessa maailmansodassa, on hän varmasti Georgi Konstantinovitš Žukov (1896-1974). Hänen arvostuksensa ja kansansuosionsa oli suurta maailmansodan jälkeisessä Neuvostoliitossa . Perestroikan vuosina hänen asemansa nimenomaan venäläisenä sankarina vahvistui entisestään ja 1990-luvulla myös Venäjä tunnusti hänet näyttävästi sankarikseen.
Georgi Žukov liittyi armeijaan jo tsaarin aikana ja Lokakuun vallankumouksen jälkeen hän kääntyi bolševikiksi. Hän taisteli sisällissodassa ja toimi sen jälkeen sotilaskomentajana Valkovenäjällä menestyksellisesti armeijan puhdistusvuosienkin läpi vuoteen 1939 asti. Suuressa isänmaallisessa sodassa Žukov toimi mm. Puna-armeijan komentajana, varapuolustusministerinä ja johtamansa Stalingradin taistelun jälkeen hänet nimitettiin marsalkaksi. Hän otti vastaan Saksan antautumisen ja oli keskeinen hahmo voitonparaatissa Moskovassa.
Sodan jälkeen Stalin suhtautui epäillen maailman mahtimiestenkin arvostamaan Žukoviin, joka myös oli suutarin väkivaltaa lapsuudessaan kokenut poika, ja lähetti hänet syrjään Odessan sotilaspiirin johtajaksi. Stalinin kuoleman jälkeen Žukovin ura valtiossa ja puolueessa lähti nopeaan nousuun kun hän liittoutui Hruštšovin kanssa. Žukov auttoi tätä kukistamaan sekä vastustajansa puolueessa että Unkarin kansannousun. Mutta Hruštšov pelästyi Žukovin voimasta ja epäili tätä nyt bonapartistisista suunnitelmista niin kuin Stalin aikanaan marsalkka Tuhatševskia. Žukov menetti valtansa 1957-8, mutta maine hänelle palautettiin Brežnevin tultua valtaan. Hän julkaisi 1969 suurta huomiota herättäneet muistelmansa, joista hänen väitettiin joutuneen poistamaan Stalin-kritiikkiä ja lisäämään kohdan, jossa hän käy kysymässä neuvoa sodankäyntiin politrukkina rintamalla toimineelta Brežneviltä, josta Žukovin lisäksi tuli ainoa nelinkertainen Neuvostoliiton sankari.
Marina Babakin neuvostodokumentin klassikoksi luetteloitu dokumenttielokuva marsalkka Žukovista ilmestyi tämän kuoleman kymmenvuotismuistoksi. Elokuvassa nähdään kiinnostavaa arkistomateriaalia Žukovista ansaitsemassa ensimmäistä Neuvostoliiton sankaruuttaan Kaukoidässä puolustamalla maata maailmansodan esinäytöksiin kuuluneelta japanilaisten hyökkäykseltä, Žukov ja Stalin sodan ensipäivinä ja kuvia taistelusta Moskovasta 1941 sekä tietysti Žukov maineensa kukkuloilla voitonparaatissa kuulemma Stalinin niskastaan heittäneen valkean ratsun selässä. Marina Babak on työskennellyt mm. Päivän uutiset –katsausten ohjaajana ja tehnyt elokuvan Suomen presidentti Neuvostoliitossa (1982) Mauno Koiviston valtiovierailusta.
Jarkko Silén.